Ursäkt 4: Vi har ju betalat massor med pengar för kontoret

Kontorslandskap – Foto: Nattens bibliotek

”Vi har ju betalat massor med pengar för kontoret”. Huvudfrågan är VAR de anställda är mest produktiva. Ingen verksamhet har råd med att de anställda inte är tillräckligt produktiva och saknar arbetsglädje. Och det handlar absolut inte om att kontoret blir helt tomt. Vi behöver fortfarande träffas och ha möjligheten att arbeta från ett kontor ibland. Människor är olika och distansarbete passar inte alla.

Forskning visar att vi är effektivare hemma än i stora kontorslandskap. Så säg att vi får fem produktiva timmar på kontoret under en vanlig arbetsdag (högt räknat) och att du får sex timmar hemma. Det ger 20 % mer effekt än på kontoret. Det är en stor ökning.

Här lite kommentarer från diskussionen på Distansarbeta mera på Facebook:

Git: ”Håller med angående att hemmet är bättre – ”bruset” i det öppna kontorlandskapet är ett gissel, åtminstone för mig. Hemma får man det lugn man så ofta behöver. Givetvis beror det på arbetsuppgifterna men själv sitter jag ofta i möten via telefon och webb – för de jag möts med sitter inte heller på kontor eller i samma stad”

David: ”I mitt eget fall tror jag på en högre procentsats för hur mycket jag får gjort hemma. Dock tycker min chef ”man ska vara på sitt jobb”. Tja, jag kodar, jag kan göra det var som helst. Men har ännu inte vunnit det gehör jag hoppas på. Bara att köra på!”

Git: ”CGI kör vi något som heter Smart Working vilket innebär att det finns ett antal ambulerande platser man får ta när man kommer till kontoret. Alla har tillgång till ett skåp som går att låsa. Det finns såklart även fasta platser för de som ofta är på plats eller av annat skäl behöver det. På detta vis minskas antalet platser och kostnaden för kontoret. Bättre miljö och minskat resande Win-win tycker jag :-)”

Vad tycker du om ursäkten att kontoret kostar massor med pengar och därför är det bättre att alla är på plats på kontoret?

Här kan du läsa mer om CGIs arbete med CSR och Smart working.

Läs mer om kontorslandskap.

Här hittar du alla ursäkterna mot distansarbete >