Ursäkt 2: Hur vet jag att de arbetar?

”Om jag inte kan se de anställda, hur vet jag då att de arbetar?”. Den här ursäkten handlar om att chefer och de andra på kontoret tror att du bara sitter och slappar och tittar på tv, spelar spel och surfar på internet. Nu ska jag avslöja en sak. Det är fullt möjligt att göra alla de här sakerna på ett vanligt kontor också.

Så behandla de anställda som vuxna ansvarsfulla människor och lita på dina anställda och dina kollegor. Då gör de jobbet och om inte så är det fel personer som gör jobbet. Ni är i samma lag. Vi är olika och behöver olika hjälpmedel för att åstadkomma vårt jobb. Vissa behöver lugn och ro och andra sitta tillsammans med andra på ett fik för att få jobbet gjort.

Här lite kommentarer från diskussionen på Distansarbeta mera på Facebook:

Matilda: ”Förhoppningsvis så märks det väl på resultatet att man har jobbat. Om ingen ens märker någon skillnad om du jobbar eller spelar spel så kan man ju undra om tjänsten behövs över huvudtaget….”

Lisa: ”Oftast så är man ju mycket mer arbetseffektiv när man sitter till exempel hemma.

Micke: ”Man måste självklart lita på varandra oavsett var man befinner sig.

Robert: ”Rent generellt handlar det om tillit. Och detta saknas alltför mycket i vårt samhälle. Anledningen är säkerligen historisk. Förr anställdes du nästan alltid för att vara en maskin. Både i fält och i industrin eller i byggsektorn. Där är du i praktiken anställd för dina händer och din erfarenhets skull. Så är det fortfarande inom de sektorerna, och där kan man inte heller distansarbeta.

Distansarbete är något som endast finns inom tjänstesektorn, och där handlar det, som jag sa, om tillit. Du är anställd till din tjänst för att du tillför en kunskap som företaget behöver. Denna kunskap är det som ska generera inkomst.
Så, vid anställning, har din arbetsgivare och du ingått ett förtroendesamarbete: Din kunskap/hjärna i utbyte mot arbete/uppdrag.
Att då komma till dig och säga ”jag vill bevaka dig” är ett brott mot den överenskommelsen, för hur kan du både vara den som företaget har förtroende till och vara den som de känner att de behöver övervaka på en och samma gång?

Skulle det nu vara så att det är du som bryter tillitsavtalet, och faktiskt sitter och spelar eller vad det nu är, så är detta något som företaget ändå kommer att märka på det du presterar. Kanske inte på en gång, och det finns undantag (tänker på amerikanen som anlitade kineser för att göra hans jobb, och tysken som gick i pension med brevet att han aldrig lyft ett finger i sitt liv). Men har företaget rätt mål- och mät, kommer det att synas.”

Slutssats: Behandla de anställda som ansvarsfulla individer och du får ansvarsfulla individer. Om du som chef inte kan låta de anställda arbeta utanför kontoret utan att känna rädsla för att de inte kommer att göra sitt jobb. Då är inte distansarbete själva problemet. Är det fel på rekryteringsprocessen eller har ni otydliga arbetsuppgifter?

Se alla ursäkterna här >